Ceramika, aluminium, stal, szkło czy też może teflon? Z całą pewnością można liczyć na szeroki wybór, jeśli chodzi o wybór garnków. Pojawia się jednak pytanie, który z nich będzie najlepszy? Każde rozwiązanie ma zarówno plusy, jak i minusy. Najlepiej jest postawić na garnek dostosowany do naszych indywidualnych potrzeb i oczekiwań. Na jaki zatem się zdecydować?
Wybór dobrej jakości garnka
Coraz modniejsze są garnki ze stali i teflonu, jednakże ceramika również świetnie się sprawdza. Do lamusa natomiast odchodzą cieszące się złą sławą aluminiowe garnki, szczególnie jeśli chodzi o gotowanie własnych potraw w nich. Na rynku nie brakuje garnków z wbudowanym dnem w postaci płytki miedziowej, która charakteryzuje się bardzo dobrym przewodzeniem ciepła. Dzięki równomiernemu rozprowadzaniu ciepła po całej powierzchni garnka, nagrzewa się szybko nie tylko dno, ale także środek i boki. Coraz większym uznaniem cieszą się garnki ze stali chirurgicznej, czyli materiału niezawierającego żadnych domieszek. Naczynia z dnem o trzech warstwach to sposób na ergonomiczne i szybkie gotowanie. Stal chirurgiczna charakteryzuje się odpornością na kwasy zawarte w żywności, plamy i matowienie oraz na działanie mydła i detergentów.
Ceramika czy teflon?
Garnki pokryte ceramiczną powłoką zapobiegają przywieraniu potraw i wyróżniają się bardzo dużą wytrzymałością. Naczynia wykonane z tego materiału idealnie nadają się do przygotowywania dań z ziemniaków, makaronów czy kasz. Garnki ceramiczne można używać zarówno w przypadku kuchenek, jak i piekarników. Bardzo ważne jest to, aby powłoka na naczyniu była bardzo gładka, a nie porowata. Garnki ceramiczne są bardzo łatwe w czyszczeniu. Wystarczy spłukać je gorącą wodą i wytrzeć ściereczką. Możliwe jest nawet mycie ich w zmywarce pod warunkiem, że woda nie jest zbyt twarda i nie stosuje się silnych detergentów.
Jeśli chodzi zaś o garnki z powłoką teflonową, to różnią się one między sobą grubością, co przekłada się na odporność na ścieranie i trwałość. Teflonowe naczynia posiadają specjalne oznaczenia, na które należy zwrócić uwagę podczas wyboru. Im cieńsza powłoka, tym garnek szybciej się zniszczy. Garnki z najtwardszą powłoką noszą nazwę Teflon Platinum, Platinum Plus oraz Platinum Pro. Ich powierzchnia została wzmocniona na tyle, że nie straszna jest im temperatura do 250 st. C ani też metalowe sztućce. Teflonowe naczynia najlepiej jest myć ręcznie, bez użycia środków czystości. W celu zwiększenia ochrony zaleca się pokryć powierzchnię teflonową cienką warstwą oleju.
Zarówno garnki ceramiczne, jak również teflonowe pokryte są warstwą zapobiegającą przywieraniu potraw oraz umożliwiają przygotowywanie posiłków bez życia tłuszczu czy też z jego niewielką ilością. Ponadto nie ma problemu z utrzymaniem ich w czystości.