By urządzić kawiarnię lub cukiernię, musisz przygotować listę zakupów i podsumować wydatki. Każdy lokal wymaga niezbędnego, mimo że innego, wyposażenia. W tym przypadku niezbędna będzie m.in. fontanna do czekolady, urządzenie do lodów, ekspres do kawy czy też automat do bitej śmietany.
Fontanna do czekolady
Jest częstym elementem wyposażenia takich lokali jak cukiernia czy kawiarnia, ale także firm cateringowych. Fontanna do czekolady to nie tylko wizualna dekoracja. Maszyna sprawdza się podczas różnych przyjęć – dla dzieci, ale także dla dorosłych. Często jest jedną z atrakcji podczas bankietu, wesela czy urodzin. Bardzo ważną kwestią są też dodatki do niej.
W płynnej czekoladzie można moczyć świeże lub kandyzowane owoce lub przekąski typu ciastka, kruche herbatniki czy wafle ryżowe. Na rynku dostępnych jest wiele modeli i każdy może znaleźć urządzenie dopasowane do swoich potrzeb – o odpowiedniej mocy i wydajności.
Automat do bitej śmietany
Profesjonalna maszyna do bitej śmietany to kolejny ważny element wyposażenia cukierni, kawiarni, lodziarni czy restauracji. Dzięki niej szybko i łatwo przygotujesz idealną bitą śmietanę, która posłuży jako dekoracja do ciast, lodów, czekolady na gorąco i innych deserów. Ważne, by automat do bitej śmietany był urządzeniem funkcjonalnym, odpowiednim zarówno do małych, jak i średnich lokali. Ważne, by urządzenie miało opcje dodatkowe, między innymi możliwość regulowanego i manualnego dozowania bitej śmietany.
Naleśnikarka
Inną atrakcją jest wydajna naleśnikarka, która pozwoli przygotować idealne placki – bez tłuszczu. Naleśniki to jedna z przekąsek, którą lubią wszystkie dzieci oraz dorośli. Jest niemal niezbędna na większość imprez – jak m.in. fontanna do czekolady. Naleśniki czy amerykańskie pancake można przyrządzić na wiele sposobów, korzystając z różnych rodzajów mąk i dodatków, jak mak, siemię lniane, nasiona chia. By podać je na słowo, sprawdzą się naleśniki wytrawne gryczane lub orkiszowe, a na słodko tradycyjne pszenne albo popularne ostatnio naleśniki jaglane.
Gofrownica
Warto zainwestować również w taki sprzęt gastronomiczny jak gofrownica. To wydajne urządzenie i doskonały pomysł, by urozmaicić menu na różne imprezy. Podobnie jak naleśniki, placki można przyrządzić na słono albo na słodko. Kluczowym parametrem jest moc – profesjonalne gofrownice mają więcej mocy niż te do domu, a także solidną obudowę, by mogły być intensywnie użytkowane. Dodatkowo zwróć uwagę też na wielkość i kształt gofrów, termostat i opcję regulacji temperatury, a także materiał, z jakiego wykonano płytki.