Profesjonalny nóż kuchenny, dlaczego jest niezbędny w Twojej kuchni?
Zasadniczo nóż jest najważniejszym narzędziem wykorzystywanym w kuchni. Bez niego siekanie lub krojenie produktów jest niemalże niemożliwe. Trzeba przyznać, że praca z nienaostrzonym, źle wyważonym, czy nieporęcznym nożem jest męczarnią dla zawodowego kucharza i zniechęci do gotowania niejednego pasjonata.
Noże kuchenne i ich zastosowanie
Krojenie na plasterki, w kostkę, siekanie, szatkowanie, wycinanie, a nawet ubijanie to główne zadania noży kuchennych. Na rynku istnieje wiele typów tego narzędzia pracy każdego kucharza. Każdy ma zarówno swoje zalety, jak i wady. I choć każdy profesjonalny szef kuchni posiada swój własny, ulubiony, ostry jak brzytwa nóż kuchenny, to i tak nie jest on uniwersalny i nie nadaje się do wszystkich zastosowań.
Na rynku znajduje się zatem wiele noży, które mają szerokie spektrum zastosowań. Pokroisz nim mięsa, potniesz na plastry wędliny lub ser, wyfiletujesz ryby, czy pokroisz warzywa i owoce. Wybierając nóż dla siebie, pamiętaj, aby wybrać narzędzie najbardziej dopasowane do Twoich potrzeb.
Rodzaje profesjonalnych noży kuchennych
Odpowiednie narzędzia w kuchni sprawią, że Twoja praca stanie się łatwa i przyjemna. Zastanawiasz się, który nóż jest najlepszy dla Ciebie? Oto rodzaje profesjonalnych noży kuchennych, w które warto się zaopatrzyć:
- Nóż szefa kuchni. Jest to z pewnością pierwszy wybór każdego Master Chefa. Posiada szerokie ostrze zwężające się ku górze. Ma różną długość dopasowaną do preferencji kucharza. Jest wielozadaniowy, niezwykle ostry i wygodny w użytkowaniu.
- Nóż do sera. To charakterystyczny i wyprofilowany nóż niezbędny dla fanów kuchni włoskiej i francuskiej. Jest idealny do krojenia miękkich serów. Pozwala kroić ser na kształtne, niezdeformowane kawałki.
- Nóż do pomidorów. Tak jak sama nazwa sugeruje, sprawdzi się on przy krojeniu cienkich plasterków pomidora. Jest nieduży i posiada ząbki na swoim ostrzu. Dobrze układa się w dłoni.
- Nóż do ryb. Ma on długie i elastyczne ostrze. Jest niezwykle pomocny przy filetowaniu i krojeniu ryb. Są to noże smukłe, dzięki czemu nie uszkadzają ryb w trakcie ich fragmentacji. Dzięki temu nożowi redukuje się ilość produkowanych odpadów i uzyskuje się kształtne, nieposzarpane filety.
- Nóż do warzyw. Jest to mniejszy, bardzo funkcjonalny nuż. Jest ostry, wystarczająco sztywny i sprawdza się przy krojeniu warzyw na plasterki lub talarki.
- Nóż do chleba. Posiada długie ząbkowane ostrze, które sprawdza się idealnie przy krojeniu pieczywa. Dobry nóż do krojenia chleba poradzi sobie nawet z ciepłym pieczywem, nie ugniatając i nie strzępiąc kromek.
- Nóż do trybowania. Jest to nóż ułatwiający usuwanie kości i przecinanie chrząstek. Ma cienkie ostrze ze spiczastą krawędzią.
- Nóż do obierania. Jest to mały smukły nóż. Stosuje się go do obierania warzyw i owoców.
Powyżej wymienione rodzaje noży powinny znaleźć się w każdej profesjonalnej kuchni. Jednakże zależnie od regionu świata i preferowanej kuchni, stosowanych noży kuchennych może być znacznie więcej.
Rynek noży kuchennych
Oferta profesjonalnych noży kuchennych jest niezwykle szeroka – https://www.indelo.pl/noze-kuchenne-cat-77. Na rynku istnieje wielu specjalistów trudniących się w produkcji specjalistycznych narzędzi kuchennych, oferujących najwyższą jakość i mających wieloletnie doświadczenie w ich produkcji. Oprócz tego noże można kupić w dedykowanych zestawach lub pojedynczo. W tym przypadku wybór należy już tylko do Ciebie.
Jeżeli poszukujesz noża kuchennego do swojej kuchni, zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą.