NL embassy

Ambasada Ciekawych Informacji

Poznaj kuchnię bez glutenu
Zdrowie

Poznaj kuchnię bez glutenu, za to z pełnią smaku!

Jedzenie bez glutenu jest dziś łatwiej dostępne niż kiedykolwiek wcześniej. Dzięki temu osoby chcące wykluczyć go ze swojej diety mają większe pole do popisu. Ciągle pokutuje jednak opinia, że taki sposób odżywiania się musi oznaczać spożywanie dań pozbawionych smaku. Poznaj patenty na gotowanie bez glutenu, dzięki którym nie będziesz zmuszony zapomnieć o wielu specjałach!

Czy warto kupować produkty bez glutenu?

Produkty bez glutenu znaleźć można w niejednym sklepie, a często mają również swoje dedykowane półki. Wiele z nich to zastępniki produktów, które tradycyjnie bogate są w gluten. Czy warto jest ich używać?

Artykuły spożywcze bez glutenu nie muszą być trudne w użyciu lub pozbawione smaku. Odpowiednio użyte, stanowią świetną alternatywę dla swoich popularniejszych odpowiedników. Warto pamiętać o kilku faktach, a osiągniemy świetne efekty gotując z ich użyciem.

Zawsze należy zwracać uwagę na rodzaj mąki – tyczy się to zarówno kupowania jej samej, jak i produktów powstałych na jej bazie. Różne jej typy charakteryzują się odmiennymi właściwościami, o czym warto pamiętać. Artykuły z mąki kukurydzianej posiadają w sobie dużo skrobi, co sprawia, że trudniej się je gotuje – makaron łatwiej się skleja, przez co może gotować się mniej równomiernie. Trudniej będzie też go od siebie oddzielić, więc warto zawczasu zaopatrzyć się w odpowiednio duży garnek!

Mąki bezglutenowe mają też różną podatność na wilgoć. Jeśli używamy ich do zrobienia domowego ciasta, to nieodzowne może okazać się dostosowanie proporcji innych składników. Czasem należy dodać więcej wody, aby nasz wypiek był bardziej wilgotny lub odwrotnie – zrezygnować z większej jej ilości, w celu otrzymania kruchej tekstury. Podobnie ma się sprawa z jajkami, pełniącymi w wielu przepisach rolę spoiwa.

Wspomniane problemy nie dotyczą oczywiście gotowych artykułów spożywczych, które wymagają jedynie wyjęcia z pudełka lub podgrzania. Jeśli jednak jesteś wielbicielem domowej kuchni i nie boisz się przygotowywać nowych przepisów, to dobrze jest mieć tego typu porady w pamięci. 

Zarówno kucharze szukający inspiracji na bezglutenowe przysmaki, jak i cała reszta wielbicieli dobrego jedzenia, powinna wybrać się do sklepów sieci Kaufland. W ich ofercie znajdują się wysokiej jakości produkty bezglutenowe w atrakcyjnych cenach. Dostepny asortyment sprawdzić można na stronie https://www.kaufland.pl/asortyment/marki-wlasne/K-free.html

Gotowanie bez glutenu i rezygnowania z ulubionych dań

Zdecydowanie się na jadłospis bez glutenu nie musi oznaczać rezygnacji z ulubionych potraw. Wystarczy, że dzięki odpowiednim produktom i odrobinie pomysłowości zamienimy niektóre składniki. Wielbiciele makaronu z pewnością wiedzą o możliwości kupienia dziś wielu jego rodzajów w wersjach bezglutenowych. Co więcej, nic nie stoi na przeszkodzie, aby wykonać je w domu, jak zwykle czynią Włosi. Podobnie wygląda sytuacja z innym kultowym daniem z ich kraju, czyli pizzą. Ciasto na bazie mąki bezglutenowej nie jest już czymś niespotykanym – można nawet stworzyć jego warzywną wersję, używając np. kalafiora!

Kuchnia bezglutenowa daje wiele możliwości do ekscytujących eksperymentów, jeśli tylko mamy na nie czas i odpowiednie produkty. Daj im szansę i przekonaj się sam!