Jesień to pora roku, w której powinniśmy spożywać rozgrzewające i pełnowartościowe posiłki. Sprawiają one, że lepiej się czujemy i mamy więcej energii. Jak zmienić naszą dietę i co wprowadzić do niej, aby jesienią mieć dobre samopoczucie i więcej siły i chęci na wszelkie aktywności? Podpowiadamy.
Rozgrzewająca zupa na śniadanie
Składniki:
- 2 łyżki płatków owsianych
- 2 łyżki kaszy jaglanej
- 1 łyżka rodzynek
- 1 łyżka dowolnych orzechów
- mały kawałek masła, najlepiej klarowanego
- szczypta imbiru
- szczypta cynamonu
- szczypta soli
- woda
- mleko roślinne (trawi się lepiej niż krowie, jest lżej strawne)
- ewentualnie miód do smaku
- ciepłe, uduszone owoce sezonowe do podania np. gruszki, jabłka, śliwki
Przygotowanie:
Płatki i kaszę prażymy w garnku lub małym rondelku. Dodajemy rodzynki i orzechy, szczyptę soli, imbir oraz cynamon i gotujemy do miękkości. W razie potrzeby – dolewamy wody. Pod koniec gotowania dodajemy masło, odrobinę mleka i jeśli chcemy – do smaku dodajemy miód. Tego typu zupę jemy koniecznie na ciepło. Taki posiłek rozgrzewa o poranku. Do zupy możemy dodać także upieczone w piekarniku sezonowe owoce, tkie jak jabłka, gruszki czy ślwiki.
Jeśli chcemy, płatki jaglane mogą zastąpić nam płatki owsiane.
Krem z marchwi z kurkumą i imbirem
Składniki:
- marchewka, obrana i pokrojona na mniejsze kawałki
- kawałek obranego, świeżego imbiru
- cebula
- mały ząbek czosnku
- świeża natka pietruszki do posypania zupy przed podaniem
- sól, pieprz do smaku
- oliwa z oliwek lub masło klarowane
- kurkuma w proszku
Przygotowanie:
Na tłuszczu w dużym garnku podsmażamy cebulę i czosnek. Kolejno dodajemy marchew i świeży imbir. Zalewamy wodą do poziomu warzyw i gotujemy do miękkości. Zupę miksujemy na gładki krem i na końcu doprawiamy solą, pieprzem oraz dużą ilością kurkumy. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.
Płatki owsiane i kasza jaglana z dynią i rodzynkami
Składniki:
- 2,5 szklanki wody,
- 0,75 szklanki płatków owsianych zwykłych
- kawałek dyni,
- płaska łyżeczka świeżo zmielonego siemienia lnianego,
- 2 łyżki suszonych rodzynek,
- szczypta cynamonu
Przygotowanie:
Do garnka, w którym będziesz gotować owsiankę wsyp płatki z kaszą i płucz je pod bieżącą wodą. Płatki i kaszę zalej zimną wodą, wrzuć pokrojoną dynię, rodzynki oraz siemię lniane. Wszystko zagotuj. Po chwili dodaj cynamon. Gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu przez 15 minut.
Krem z warzyw
Składniki:
- około 3 szklanki wody,
- 4 ziemniaki,
- 2 marchewki,
- 4 łyżki płatków owsianych,
- 3 łyżki oliwy,
- por,
- szczypta soli,
- natka pietruszki (ew. kilka kropel soku z cytryny),
- szczypta kurkumy.
Przygotowanie:
Warzywa gotujemy i blendujemy na jednolity krem, kolejno – doprawiamy do smaku. Gotowe- szybka i smaczna zupa na jesień nadaje się do podania!