Wielu z nas zabiera się za przygotowywanie świąt na ostatnią chwilę. Pierogi lepimy dzień przed planowaną wigilią, to samo tyczy się pasztetu, ciast, czy też sałatki jarzynowej.
Nigdy nie wiemy za co najpierw się zabrać. Ręce pełne roboty, pośpiech i nerwy. Jak zaplanować grudzień aby czasu został nam jeszcze spory zapas?
Wczesne przygotowania
Przede wszystkim przygotowania zacznijmy już od 1 dnia grudnia. Są bowiem takie potrawy, które bardzo dobrze znoszą zamrażanie. Między innymi pierogi, oraz uszka nie tracą na jakości ani smaku, kiedy 20 dni poleżą w zamrażarce, i poczekają do wigilijnej kolacji.
To samo tyczy się barszczu czerwonego. Zmrożony w pudełku barszcz czerwony nie traci na swojej świeżości, tym bardziej na smaku.
Pierniczki możemy przygotować już w pierwszym tygodniu grudnia. Zanim zmiękną, akurat będą idealnej twardości na wieczerzy wigilijnej.
Piernik staropolski również zaczynamy przygotowywać o wiele szybciej. Około 4 dni przed planowanym wieczorem, warto przygotować bigos. Przez ten czas wszystkie składniki dokładnie się ze sobą przegryzą, i kapusta będzie smakować jeszcze lepiej.
Tuż przed kolacją
Ryby najlepiej jest przyprawić i wyfiletować dzień przed Bożym Narodzeniem. Usmażyć je można zaś z samego rana, wówczas zapach zdążymy wywietrzyć, a rybę wstawić do piekarnika na około godzinę przed przyjściem gości. Ciasta takie jak sernik, czy keks możemy już piec 3, a nawet i 5 dni szybciej. Trzymane w lodówce, będą całkowicie bezpieczne i wciąż świeże. Pasztet, to jedna z potraw wigilijnych, która także bardzo dobrze znosi mrożenie. Pasztet, tak samo jak i pierogi możemy już przygotować w pierwszym tygodniu ostatniego miesiąca. Sałatkę jarzynową dobrze jest wstępnie przygotować dzień przed, w dniu wigilii wystarczy ją tylko odpowiednio doprawić, i dodać ugotowane na twardo jajka. Ryba po grecku, podobnie jak bigos, świetnie smakuje po 2-3 dniach od przygotowania.
Wystarczy tylko zaplanować przygotowania do świąt w odpowiedni sposób, a w 24 dzień miesiąca nie będzie czekało nas nic innego, jak tylko rozłożyć stół i czekać na przyjście gości.